Kerstmis: een ratjetoe van tradities

Ingedoor Inge van Asseldonk

Over enkele dagen viert weer ongeveer één derde van de wereldbevolking een vorm van het kerstfeest. Een feest waar we weken naar uit kijken. Sinterklaas is het land nog niet uit of we kunnen al genieten van de klanken van Mariah Carey met All I want For Christmas Is You uit de radio en wordt in vele huishoudens de kerstboom opgezet en opgetuigd. Als het even kan worden ook rondom huis de gevel en de bomen uitgedost met lampjes. En dan iedere keer de hamvraag: hebben we een witte kerst? Je kunt het niet ontkennen: al deze aspecten maken van december een ontzettend sfeervolle maand.

Home alone op tv
Herdenk je traditiegetrouw de geboorte van Jezus of ga je gewoon twee dagen lang met familie doorbrengen, ontzettend veel eten en kerstfilms kijken? Voor iedereen kan Kerst iets anders betekenen. Wat is kerst voor mij? Schaatsen, daarna opwarmen met warme chocolademelk en slagroom en Home Alone op tv en vervolgens met z’n allen lekker eten en drinken.

Kussen onder de maretak
Dan hebben we ook nog een Kerstman. Deze heeft weinig te maken met het originele kerstverhaal, maar is een bedenksel van Coca Cola als evenbeeld van Sinterklaas zoals we die in Nederland kennen. En dan zijn er nog van die kleine typische kerstdingetjes zoals kerststukjes, kersttol en kerststerren. Ook is er nog iets met kussen onder de maretak. Waar komt dat dan weer vandaan?

Tijden veranderen
Kortom, Kerst zoals wij het kennen is een samenraapsel van allerlei gebruiken en tradities. Maar hoe het zich ook heeft ontwikkeld, het blijft een feest wat nog steeds draait om samenzijn. En dat is mooi: tijden veranderen, maar het gevoel blijft hetzelfde.
Zoals ook in dit filmpje te zien. Hij is alweer een paar jaar oud, maar blijft leuk!

Dus, hoe je Kerst dan ook viert, alvast fijne kerstdagen! (en natuurlijk een spetterende jaarwisseling!)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Communicatie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s