Heb je haar weer

Heidi-algemeendoor Heidi Geven

Het is lente: althans op papier. In de praktijk merk je er weinig van. Want tja…. het is gewoon rotweer! En we laten het deze dagen ook niet na om daar massaal over te klagen. Het weer is natuurlijk sowieso een onderwerp waar wij Nederlanders niet over uitgesproken raken. Het is ook handig als praatje in de supermarkt: ‘Wat een rotweer is het vandaag hè? Het is toch niet te geloven hoe slecht het is voor deze tijd van het jaar. En och, die arme kindertjes, hun sportdag valt echt letterlijk in het water’. Je kunt er ook nog een heerlijk verongelijkt gezicht bij trekken, even rommelen in je portemonnee, zeggen ‘dat het hopelijk morgen beter is’ en klaar ben je weer. Tot zover niets aan te hand. Het weer is prima ‘prietpraatmaterie’.

Maar dan het weerbericht op tv. Daar kan ik me eindeloos over verbazen. Waarom besteden we daar vijf minuten live tv aan? Waarom is er eigenlijk een weerman/weervrouw? Waarom een aparte ‘deskundige’ na het journaal? Het weerbericht op RTL is al niet veel beter. Daar moeten we ook nog verplicht naar totaal onzinnige, wel vermakelijke, foto’s kijken die mensen ingestuurd hebben. Die ook nog worden voorzien van commentaar door de weerdeskundige: “Hier ziet u een mevrouw op de fiets met paraplu; wel gevaarlijk hoor zo’n paraplu in het verkeer, maar u zult ‘m de komende dagen wel nodig hebben”.  Of: “Ja, vannacht vroor het nog even en de fruittelers zijn daar niet blij mee. Deze fruitteler koos voor een warmtekanon; niet duurzaam natuurlijk”…

Ook worden er termen gebruikt waarvan echt niémand weet wat ze betekenen. Eerlijk zeggen: wie weet er nou precies wat een hogedrukgebied is en wat er dan gaat gebeuren? Zeg gewoon of de zon gaat schijnen en zo ja – hoe laat. En wat betekent 60% kans op regen? Ik heb het voor je uitgezocht en weet ondertussen dat er veel ingewikkelde modellen aan ten grondslag liggen. Het KNMI definieert ‘de kans op neerslag’ als: de kans dat iemand die zich op een willekeurige vaste plek in Nederland bevindt en op een dag (24 uur) neerslag krijgt. Om de mate van onzekerheid waarmee ze kunnen voorspellen aan te geven, wordt de kans op neerslag aangegeven in een percentage. Het getal zegt overigens niets over de duur van de regen; dat kan 10 minuten zijn maar ook 24 uur. Wel is vereist dat er tenminste 0,3mm neerslag valt. Volg je het nog?

Vraag blijft dus altijd: is het weer goed genoeg om een afritsbroek aan te doen?

Fijne lente! 🙂

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Collega Heidi. Bookmark de permalink .

Een reactie op Heb je haar weer

  1. Mathieu zegt:

    Weer mooi Heidi! En nooit vergeten: voor jou is ’t altijd Rokjesdag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s