Hoe bewust ben jij actief op het web?

door Perry Vermeulen

Het is vandaag precies 50 jaar geleden dat John F. Kennedy president werd van de Verenigde Staten. Zijn overwinning was mede te danken aan een destijds nieuwe manier van campagne bedrijven: het houden van een debat met je opponent op de nationale televisie. Vele miljoenen schakelden in de nazomer van 1960 in op de vier verbale gevechten van de charismatische Kennedy en de vermoeid ogende, transpirerende Richard Nixon. De zwevende kiezers zagen wie er echt klaar leek voor het Witte Huis. En Kennedy trok op 8 november inderdaad aan het langste eind.

Niet langer hoefde het electoraat bijeen te komen op het marktplein om de presidentskandidaat aan te horen. Niet langer bleef het bij een krakerig stemgeluid op de radio: nee, Kennedy en Nixon kwamen regelrecht de huiskamer binnen.

Er is veel gebeurd in 50 jaar. Bestuursleden, zowel op landelijk als op lokaal niveau, bewegen zich vrijelijk op nieuwe platforms als Twitter, Facebook en YouTube. Ministers, Tweede Kamerleden, wethouders, raadsleden, gemeentes; bijna allemaal roeren ze zich online. Soms is goed over de strategie nagedacht, vaak gaat het wat onbeholpen. En dan hebben we een cruciaal element te pakken. De praktijk wijst uit dat men nauwelijks bewust is van de consequenties van online berichtenverkeer. Er zijn al genoeg voorbeelden van beschadigde imago’s van (politieke) organisaties en individuen, praktijkvoorbeelden die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden als de zender vooraf stil had gestaan bij onder andere het doel en de vorm van online activiteiten.

Hoe staat het met jouw kennis?

PS: Leestip 🙂

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Collega Perry, Online communicatie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Hoe bewust ben jij actief op het web?

 1. Stefan Rooijakkers zegt:

  Leuk, wist niet dat het vandaag 50 jaar geleden was! Zie het nergens terugkomen in de media 😉
  Is er ergens online een leuk overzichtje van bedrijven en personen die al een flater hebben gemaakt op Twitter enzo?

 2. Wat voorbeeldjes:

  Tweet Cornald Maas die zijn ontslag bij de TROS inluidde:

  De Australische zwemster Stephanie Rice heeft direct de gevolgen ondervonden van het versturen van een nare tekst op Twitter. De drievoudig olympisch kampioene raakt haar sponsor Jaguar kwijt omdat ze zich kwetsend heeft uitgelaten over homo’s.

  Paul de Leeuw die veel kritiek kreeg bij huwelijk Zweedse prinses Victoria na tweet: “Zit u ook stiekem te wachten op een zwarte Saab die zich in 1 of ander monument boort?Niet dat ik het ze gun,maar dan gebeurt er wat!”

  Vorig jaar voetballer Gregory van der Wiel die geblesseerd was (hersenschudding) maar wel op Twitter meldde hoe geweldig een bepaald popconcert was, en die vervolgens in de problemen kwam.

  Verslaggever Octavia Nasr is na twintig jaar trouwe dienst ontslagen door haar werkgever CNN. Dit weekend tweette Nasr dat ze respect had voor de overleden groot-ayatollah Mohammed Hussein Fadlallah, de geestelijk leider van Hezbollah.

  Gerda Dijksman, districtschef van de politie in Zuidwest Drenthe, hoeft niet weg. De PVV had er bij minister Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken op aangedrongen dat zij ontslagen zou worden, omdat ze de PVV op Twitter fascistisch had genoemd.

  Et cetera, google maar op bijvoorbeeld ‘ problemen na tweet’.

  GeenStijl had onlangs de 15 meest controversiële Nederlandse tweets:
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2010/11/de_15_meest_controversiele_ned.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s